Een BHV opleiding volgen

Een BHV opleiding volgen

Wie werkzaam is in een van de grotere bedrijven, zal vast wel eens van een BHV opleiding gehoord hebben. Sommige werknemers worden geselecteerd om een opleiding van een of meerdere dagen te volgen, een examen af te leggen om daarna een pasje te krijgen dat je BHV-er bent. Je hebt een X aantal mensen in dienst, en een BHV-er nodig op de werkvloer. Daarnaast is het verplicht dat er te allen tijde iemand in het pand aanwezig is met BHV. Een BHV opleiding is iets wat je jaarlijks moet verfrissen, net als een EHBO cursus zal je hier ook elk jaar opnieuw weer lessen moeten volgen om je cursus fris te houden en te zorgen dat de laatste vernieuwingen doorgevoerd worden. De regels rondom reanimatie worden nogal eens aangepast, zeker nu er in heel veel gebouwen tevens een AED aanwezig is. Wanneer je zelfs basiskennis hebt van reanimatie of een BHV-er of EHBO-er bent weet je dat de AED echt levens redt op momenten waar reanimatie alleen waarschijnlijk niet voldoende zou zijn geweest. Toch is een ding zeker, iets doen is altijd beter dan niets doen.

Hoe kan ik een BHV opleiding volgen?

Je kunt je baas vragen of je een BHV opleiding zou mogen doen. Houd er echter wel rekening mee dat je mogelijk ‘nee’ te verwerken krijgt. Een BHV opleiding is namelijk niet goedkoop, en het is wel zo dat deze jaarlijks verfrist moet blijven worden om geldig te blijven. Als je baas denkt dat jij geschikt bent om een BHV opleiding te doen, zal je baas dat in de meeste gevallen aan jou komen vragen. Maar het kan zeker geen kwaad om te informeren. Mocht je toch zelf wat willen doen? Dan kun je altijd een EHBO cursus gaan doen, die is niet aan het bedrijf gerelateerd – maar heeft op het medische gebied zeker dezelfde kennis of zelfs meer kennis. Want bij BHV leer je meer dan enkel medische aspecten, je leer namelijk ook om te gaan met calamiteiten, want wat moet er gebeuren als het brandalarm afgaat? Hoe moet je eigenlijk de nooddiensten bellen, of een pand ontruimen? Allemaal dingen die je leert tijdens een BHV opleiding. Met andere woorden: een BHV opleiding is meer allround te noemen ten opzichte van een EHBO diploma en is gericht op alles wat je binnen een bedrijf nodig kunt hebben. Mocht je een EHBO diploma hebben ben je verplicht om te helpen als er een ongeval plaatsgevonden heeft bijvoorbeeld. Mochten ze er op een later tijdstip achter komen dat je in het bezit was van een geldig EHBO diploma terwijl je niet geholpen hebt, en er is bijvoorbeeld iemand overleden? Dan kunnen er acties ondernomen worden. Zorg dus dat je weet waar je aan begint! Een BHV opleiding is zoals gezegd bedrijf gerelateerd, en hoewel het op prijs gesteld wordt als je helpt bij ongevallen en dergelijke zijn er geen sancties als je dit niet doet.

Waar kan ik een cursus volgen?

Voor een EHBO cursus kan je vaak terecht in je eigen stad, voor een BHV cursus zijn er vaak minder plaatsen waar je terecht kunt. Omdat het een opleiding is die je in zeer korte tijd moet kunnen volgen, zijn er maar een beperkt aantal plaatsen in Nederland waar je dit kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij BVH Poort opleidingscentrum (westpoort.nl). Zij hebben centra in Waddinxveen, Den Bosch, Amsterdam en Sneek. Mocht je overdag geen of weinig tijd hebben, kan je de cursus ook in de avonduren volgen.