<< terugJe bent nu hier : Home * thema's
Duik in de heilige plaatsen!
Deze toepassing kan cookies gebruiken. Klik hier om alle cookies te accepteren.

Afgelopen week trokken bijna tweehonderdduizend mensen naar het Sint Pietersplein in Rome om afscheid te nemen van Paus Benedictus. Het Sint Pietersplein is onderdeel van Vaticaanstad, het kleinste staatje ter wereld. Voor katholieken heeft dit landje een bijzondere betekenis, omdat de paus hiervandaan leiding geeft aan alle katholieken in de wereld.

 

Niet alleen katholieken hebben speciale plekken waar ze heen gaan. Ook in andere geloven worden religieuze plekken bezocht, omdat het een onderdeel uitmaakt van de geschiedenis van die religie. Zo wordt de Bodhi-boom in Bodhgaya (India) vaak bezocht door Boeddhistische pelgrims. Bij deze boom heeft Boeddha drie dagen en nachten gemediteerd en werd daarna ‘verlicht’. In het Boeddhisme heet de hoogste staat van ontwikkeling ‘verlicht zijn’. Je staat dan los van alle aardse behoeften en zorgen en hebt je leven geaccepteerd zoals het is.

Voor Hindoes is de Ganges een speciale rivier. Godin ‘Ganga’ zou in deze rivier zitten.

Afgelopen februari vond bij de rivier in India het Kumbh Mela- festival plaats. Eens in de 12 jaar nemen miljoenen Hindoes uit heel India een duik in deze rivier. Na een duik in deze heilige rivier zijn volgens het Hindoeïsme de zonden van je afgespoeld.

Islamieten in de hele wereld reizen vele kilometers om aan te komen in Mekka. Deze jaarlijkse bedevaart, Hadj genoemd, moet iedere volwassen moslim die het kan eens in zijn leven doen.

Dit is een verplichting als je financieel, fysiek en geestelijk kunt reizen naar Mekka. Hadj betekent letterlijk: “naar een bepaalde plaats gaan”.

 

Jeruzalem is een stad met heilige gebouwen van het Jodendom, het Christendom en de Islam.

Dat op korte afstand verschillende heilige plekken van deze drie grote geloven de vinden zijn, is niet zo raar. Deze drie godsdiensten zijn namelijk uit elkaar ontstaan.

In Jeruzalem vind je bijvoorbeeld de Klaagmuur voor de Joden. Voor hen is dit een belangrijke muur, omdat deze hij symbool staat voor het lijden van het Joodse volk. Ook staat deze muur voor het vertrouwen en de belofte van herstel.

Jezus Christus, de stichter van het christendom, heeft ook in deze stad geleefd en is er uiteindelijk gestorven aan het kruis. Nog iedere dag volgen in Jeruzalem christelijke toeristen de uitgezette route van Jezus’ lijdensweg. Ook voor Islamieten neemt Jeruzalem een belangrijke plaats in. Zij geloven dat Mohammed vanuit Jeruzalem op zijn paard een hemelreis heeft gemaakt. Een van de heiligste moskeen ligt ook in Jeruzalem: de rotskoepel.

Na deze korte duik in heilige plaatsen, zijn wij benieuwd waar jij wel eens dieper zou willen induiken. Vul dus snel de poll in!

 

Foto's:

Jeruzalem

Vaticaanstad

Bodhi-boom