<< terugJe bent nu hier : Home * thema's
Stop dreaming! Start driving!
Deze toepassing kan cookies gebruiken. Klik hier om alle cookies te accepteren.

Ho, stop met dromen maar maak ze waar, want vanaf nu mag je al vanaf 16,5 jaar gaan beginnen met de theorie, en vanaf je 17e mag je al rijexamen doen!

 

Waarom is de leeftijdgrens verlaagd?

De leeftijdgrens is verlaagd om te bekijken of het aantal ongelukken in het verkeer kan worden teruggedrongen. Door gebrek aan rijervaring zijn jongeren namelijk vaker bij ongelukken betrokken dan de ervaren bestuurders. Bij begeleid rijden, dit wordt ‘’2toDrive’’ genoemd, kunnen jongeren onder veilige omstandigheden de benodigde rijervaring op te doen voor hun 18e jaar. Doordat er altijd een coach naast je zit wanneer je rijdt, is de kans dat jij sneller een betere bestuurder wordt stukken groter. En zijn de kansen dus kleiner dat je betrokken raakt bij een ongeval.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

  • Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen afleggen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
  • Als je 16,5 jaar bent mag je praktijklessen volgen.
  • Vanaf 17 jaar mag je afrijden.
  • Wanneer je geslaagd bent, kan je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Je rijbewijs wordt alleen afgegeven als de begeleiderspas van je coach  is goedgekeurd. Deze persoon zal jou begeleiden in het rijden totdat je 18 jaar bent.
  • Samen met je rijbewijs, begeleiderspas en een coach mag je auto rijden tot je 18e verjaardag. Vanaf je 18e mag je dan eindelijk zelfstandig rijden!
  • Je mag zelf je coach uitzoeken, hier zitten wel een aantal voorwaarden aan. De coach moet minimaal 27 jaar oud zijn en minstens 5 jaar zijn rijbewijs hebben. Meer informatie kan je vinden op www.2todrive.nl

 

Rijscholen

Je mag zelf een rijschool uitzoeken waar je lessen wilt nemen, bij de meeste rijscholen kun je kiezen voor een rijlespakket. In een rijlespakket zitten een aantal rijlessen en een rijexamen, en vaak ook nog een tussentijdse toets, een theorie-examen of een gratis herexamen. De kosten van je pakket zijn afhankelijk van hoeveel lessen je nodig hebt. Je rijbewijs halen kost al snel 1500 euro.

 

Vind je het nog een beetje spannend om meteen de weg op te gaan? Dan kun je bij sommige rijscholen, lessen volgen in een rijsimulator. In een simulator leer je hoe je een auto moet bedienen, worden verkeersituaties na gebootst zodat je leert hoe je hiermee om kunt gaan en kun jij je goed voorbereiden voordat je lessen neemt op de openbare weg. Het is zeer geschikt voor beginners en stukken goedkoper.

 

Ook hebben veel rijscholen een verkeersoefenterrein dat is afgesloten, geen openbare weg dus. Op een verkeersoefenterrein kun je alvast de bediening van de lesauto leren, zonder dat dat er andere auto’s bij je in de buurt rijden.

 

Je eigen autootje!

Ja hoor, je hebt je examen gehaald en je mag eindelijk autorijden. Oeps! Je bent nog geen 18 jaar. Dat betekent dus ook dat je geen auto op je eigen naam kunt hebben. Je kunt hem wel tijdelijk op iemand anders zijn naam zetten. Bijvoorbeeld van je ouders, een ander familielid of een hele goede vriend(in). Maar natuurlijk moet je wel beloven dat je alles zelf zal (terug)betalen! Dat wordt dus sparen en een leuk autootje uitzoeken bij de dealer. Zie jij jezelf al gaan als een echte ‘’wegpiraat?’’ Have fun, and drive safely.

 

Foto lesauto: newbeatphoto

Foto meisje droomt: Alex Bellink

Foto simulator: maveric2003

Foto binnenkant auto: Olgilvy PR