<< terugJe bent nu hier : HOME * Hot & Home * Jouw Provincie
Provincie Zuid Holland en jongeren
In het dagelijks leven merk je meer van de provincie dan je denkt.

De provincie staat tussen het Rijk en de gemeenten in: het Rijk neemt beslissingen voor het hele land, de gemeente is er voor de eigen inwoners. De provincie werkt als een soort tussenpersoon tussen Rijk en gemeenten.

 

De provincie zorgt bijvoorbeeld voor de aanleg van wegen en fietspaden. Zij plaatst stoplichten of legt rotondes aan op gevaarlijke knooppunten. Zo kun jij veilig naar school. De provincie doet nog veel meer. Zij bepaalt waar woningen en bedrijven komen en stimuleert duurzame energie en innovatie. Ook test de provincie de kwaliteit van het zwemwater.

 

Daarnaast is de provincie verantwoordelijk voor de jeugdzorg in een deel van Zuid-Holland. Met de meeste jongeren in Zuid-Holland gaat het gewoon goed. Een klein deel van de Zuid-Hollandse jeugd heeft meer zorg en aandacht nodig. Soms niet alleen het kind of de jongere, maar het hele gezin. Deze soorten hulp noemen we ‘jeugdzorg’.

 

De provincie is verantwoordelijk voor de zogenaamde geïndiceerde jeugdzorg, dat is de jeugdzorg waar Bureau Jeugdzorg kinderen en ouders naar verwijst. De provincie heeft die taak op grond van de Wet op de jeugdzorg (2005). De provincie financiert instellingen voor jeugdzorg: Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland en verschillende aanbieders van geïndiceerde jeugdzorg: Cardea, Stek, TriviumLindenhof en Horizon.

 

Het stadsgewest Haaglanden (Den Haag en omgeving) en de stadsregio Rotterdam (Rotterdam en omgeving) zijn op het gebied van jeugdzorg ook een soort provincies. Zij zorgen ervoor dat alle jongeren in deze gemeenten jeugdzorg krijgen als ze dat nodig hebben. De provincie Zuid-Holland zorgt ervoor dat alle jongeren uit de rest van Zuid-Holland jeugdzorg krijgen wanneer ze problemen hebben. Als je meer informatie wil over jeugdzorg van provincie klik dan hier.