Lees meer over Geld lenen en schulden
Geld lenen?

Kom je niet uit met je loon, zakgeld, studiefinanciering of andere bijdragen die je krijgt? Dan kun je geld lenen. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:
 

  • Je ouders
Je kunt geld lenen van je ouders. Je spreekt met ze af hoe je je schuld afbetaalt, bijvoorbeeld door ze iedere week of maand wat terug te betalen. Als je je ouders een voorschot van je kleedgeld of zakgeld vraagt is dat eigenlijk al een lening. Houd er wel rekening mee dat je dan niets meer krijgt zodra het eigenlijk tijd is voor je kleed- of zakgeld. Als je vaak moet lenen betekent dat in werkelijkheid dat je moet bezuinigen, want je geeft dan meer geld uit dan je hebt. 
 
  • Je vrienden 
Veel jongeren lenen af en toe wat geld van elkaar, bijvoorbeeld voor een blikje frisdrank, een frietje of een broodje. Die bedragen lopen snel op en het moet wel worden terugbetaald. Over geld kunnen vervelende ruzies ontstaan dus maak meteen goede afspraken en houd je eraan! 
 
  • Bij de bank of een financieringsmaatschappij
Je kunt ook geld lenen bij een bank of een financieringsmaatschappij. Het gaat dan vaak om grote bedragen. Daarover moet je rente betalen. Je betaalt altijd (veel) meer terug dan dat je
hebt geleend! Lenen kost dus geld. Om bij een bank of financieringsmaatschappij te mogen lenen moet je wel ouder dan 18 jaar zijn of toestemming van je ouders hebben. Op www.nibud.nl vind je veel informatie over allerlei soorten leningen en de voor- en nadelen ervan.
 
  • DUO 
Als je studeert kan je geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (= DUO, van hen krijg je ook de studiefinanciering). Lenen bij DUO is goedkoper dan bij banken. Je hoeft weinig rente over je lening te betalen, maar het moet uiteindelijk wel worden terugbetaald! Dit moet vaak op een moment dat je andere dingen wil doen in je leven en dat komt nooit goed uit. DUO leent alleen geld onder speciale voorwaarden, kijk hier voor meer informatie.
 
  • Kopen op afbetaling

Koop nu, betaal later. Het klinkt ideaal als je even geen geld te besteden hebt maar toch graag iets wil kopen. Het is alleen niet zo simpel als het klinkt. Eigenlijk is dit een dure vorm van lenen. Meestal wordt er namelijk behoorlijk wat rente over het aankoopbedrag berekend, hoger dan bij een gewone lening. Dit doen winkels omdat jij een product mee naar huis neemt zonder direct te betalen. Bedenk je ook dat je voor een langere tijd aan de aankoop vastzit. Na bijvoorbeeld een jaar moet je nog steeds je aankoop terugbetalen.