Lees meer over Girls only
Ongesteld

Elk meisje wordt geboren met duizenden eicellen. Deze eicellen zitten in je eierstokken.

Tijdens de puberteit maakt je lichaam hormonen aan waardoor er eens per maand een eicel rijp wordt. Het eitje gaat dan van de eierstokken naar de eileider. Vervolgens wordt het eitje naar de baarmoeder 'vervoerd'. Tijdens dit 'vervoer' door de eileider kan het eitje bevrucht worden door zaadcellen van een jongen. Als een eicel bevrucht is ben je zwanger.

 

Menstruatie komt elke maand als de eicel niet bevrucht is. De eicel wordt 'vervoerd' naar de baarmoeder. De baarmoeder maakt zich van te voren klaar voor het eitje. Het slijmvlies in de baarmoeder wordt dikker en stevig om het eitje op te vangen. Als het eitje niet bevrucht is, is het voor de baarmoeder niet nodig om dik en stevig te blijven. Een deel van het slijmvlies wordt dan afgestoten door de baarmoeder. Dit slijm komt samen met bloed van de baarmoederwand via de vagina naar buiten. Dit is menstruatie.

 

Misschien is één van jouw vriendinnen al ongesteld geworden, maar jij nog niet. Het verschilt namelijk per meisje wanneer iemand voor het eerst ongesteld wordt. Meisjes worden meestal voor het eerst ongesteld als ze tussen de tien en zestien jaar zijn.

 

Het lijkt soms alsof je heel veel bloed verliest tijdens je ongesteldheid. Dit valt meestal wel mee. Gemiddeld verlies je ongeveer 70 milliliter bloed. Dit is ongeveer een half kopje. In het begin is het normaal om meer bloed te verliezen en onregelmatig ongesteld te zijn. Als dit zo blijft en je vindt het vervelend, dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Meestal schrijft deze in dat geval de pil voor.


Tampons of maandverband?

Als je ongesteld bent, kun je maandverband of tampons gebruiken om het bloed op te vangen. Je kunt er ook voor kiezen om ze af te wisselen. Sommige meisjes dragen overdag een tampon en ‘s nachts maandverband of andersom. Een tampon is een staafje van wattig materiaal, dat je in je vagina kunt schuiven als je ongesteld bent. Maandverband is van absorberend materiaal gemaakt, dat je in je onderbroek kunt leggen als je ongesteld bent. Het bevat een plakstrook en meestal ook 'vleugels' (plakrandjes), waardoor het goed op zijn plaats blijft zitten.

Er zijn verschillende soorten tampons en maandverband. Om er achter te komen wat jij het prettigst vindt, kun je het beste de verschillende soorten tampons en/of maandverband uitproberen. Als je tampons wilt gaan gebruiken, dan kun je het beste met een mini-tampon beginnen. De grootte van de tampon heeft niks te maken met de grootte van je vagina, maar met de hoeveelheid bloed die je verliest. Als je veel bloed verliest en na één of twee uur je tampon moet verwisselen, dan kun je beter van mini-tampons naar normaal-tampons overstappen. In de dagen dat je het meeste bloed verliest, kun je het beste om de vier uur je tampon verwisselen. In de dagen dat je minder bloedt, kun je je tampon tussen de vier en zes uur verwisselen.

 

Een vrij nieuwe optie is de softcup. Dat is een soort plastic zakje voor in je vagina dat je wel 24 uur kunt laten zitten. Je kunt er wat makkelijker mee zwemmen en vrijen dan met een tampon, maar ze zijn wel veel duurder.

 

Op de laatste dagen van je ongesteldheid verlies je vaak nog maar een beetje bloed, dan kun je ook een inlegkruisje gebruiken.

 

Sommige meisjes durven geen tampons te gebruiken, omdat ze bang zijn dat hun maagdenvlies dan kapot zou gaan. Je maagdenvlies kan inderdaad scheuren als je een tampon gebruikt, maar dit heeft niets met wel of niet maagd zijn te maken. Kijk voor meer info hierover bij maagdenvlies.


Ik ben ongesteld en chagrijnig!

huuVlak voordat je ongesteld wordt, komen er bepaalde hormonen vrij in je lichaam. Deze hormonen zorgen ervoor dat je in verschillende buien kunt komen. Zo kun je bijvoorbeeld heel snel boos worden of chagrijnig zijn. Ook kun je je juist heel verdrietig en eenzaam voelen. Maar het kan ook zijn dat je je juist goed voelt en zomaar ineens enorme trek krijgt in iets lekkers, zoals chocolade. Deze afwisselingen in je gevoel zijn normaal als je ongesteld bent of moet worden. 

Soms kunnen anderen moeilijk begrijpen waarom jij je zo voelt en zeggen daarom dat het aanstellerij is. Je moet je daar helemaal niks van aantrekken, want je voelt je zoals je je voelt. Tegen je vrienden en je ouders kun je misschien best vertellen dat je ongesteld bent en dat je je daarom zo voelt. Tijdens de dagen dat je ongesteld bent, mag je jezelf best lekker verwennen, door een film te kijken of te gaan winkelen.

 

Foto: quinn.anya


Fabeltjes over ongesteld zijn

Je mag niet sporten als je ongesteld bent

Als je ongesteld bent mag je best sporten. Als je wilt gaan zwemmen terwijl je ongesteld bent, dan kun je het beste een tampon gebruiken. Het kan zijn dat je minder zin hebt in sporten als je ongesteld bent, omdat je misschien buikpijn hebt.

 

Na het plassen moet je altijd je tampon verwisselen

Je plasgaatje is iets anders dan je vagina, waardoor je menstruatiebloed naar buiten komt. Je hoeft dus niet na elke keer na het plassen je tampon te verwisselen.

 

Als je tampons gebruikt, word je ontmaagd

Nee, dit is niet waar. Je bent pas ontmaagd als je voor het eerst met iemand naar bed bent geweest. Een tampon kan het maagdenvlies wel oprekken of inscheuren. Het maagdenvlies is een rand weefsel dat als een soort kraagje rond de ingang van de vagina zit. Als je een tampon draagt merk je niet dat je maagdenvlies oprekt of inscheurt. Wanneer de menstruatie voor de eerste keer begint, is het maagdenvlies meestal zacht en rekbaar genoeg om de formaten Mini, Light Flow en Normal te gebruiken zonder het te beschadigen.

 

De eerste keer dat je ongesteld wordt doet het heel erg pijn

Bij iedereen verschilt het of je last krijgt van je ongesteldheid. Soms kan je last krijgen van buikpijn of hoofdpijn, maar dat staat niet vast. Sommige vrouwen hebben nooit klachten. De eerste keer dat je ongesteld wordt kan je ook buikpijn krijgen, maar dit is niet abnormaal bij ongesteldheid. Het is ook niet extra pijnlijk omdat je voor het eerst ongesteld bent.


Onregelmatig bloedverlies

Je hormonen zijn tijdens de puberteit nog niet helemaal in balans. Dit veroorzaakt een onregelmatige menstruatie. Soms verlies je maar een klein beetje bloed en de volgende keer veel meer. Je weet van te voren vaak niet dat je ongesteld wordt omdat het niet per se om de vier weken is. De ene keer zitten er maar twee weken tussen de menstruatie en de andere keer duurt het zes weken voordat je weer ongesteld bent. Dit kan erg vervelend zijn, maar het is volkomen normaal. Als je wat ouder wordt, raken je hormonen in balans en zal de menstruatie regelmatiger zijn.

 

Er zijn wel andere factoren die je ongesteldheid kunnen beïnvloeden. Als je last hebt van stress, hevig sport of op dieet bent kan het voorkomen dat je een keer niet ongesteld wordt.

Als je seksueel actief bent kan het uitblijven van je menstruatie natuurlijk ook betekenen dat je zwanger bent.

 

Heb je er erg veel last van onregelmatig bloedverlies, dan kun je ook naar je huisarts gaan. Sommige artsen schrijven de pil voor om de menstruatie regelmatiger te maken.


Wat doe je aan je klachten?

Veel meisjes hebben klachten tijdens hun menstruatie. Dit kan ook enkele dagen daarvoor al gebeuren.

 

De meest voorkomende klachten zijn buikpijn (krampen) en pijn aan de rug. Ook kun je trek krijgen in bepaalde soorten eten of moe zijn.

 

 

Als je last hebt van klachten kun je meerdere dingen proberen om er vanaf te komen of de klachten te verminderen. Je kunt bij buik- of rugpijn een kruik op je buik of rug leggen of je kunt proberen wat ontspannende oefeningen te doen.

 

Ook kun je proberen de pijn te verminderen door een warme douche of bad te nemen.

 

Zorg ervoor dat je tijdens je menstruatie gezond eet en genoeg vitamines binnen krijgt. Hierdoor krijg je vaak wat meer energie. Om je energie verder op peil te houden, moet je voor voldoende ontspanning en slaap zorgen.

 

 

Als deze dingen niet helpen om je klachten te verminderen kan je het ook proberen met een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen.

 

Blijven je klachten aanhouden, ga dan naar de je huisarts.