Lees meer over Mode en trends
Shoppen voor jongens

Hoe hou je als jongen shoppen simpel, als je er niet van houdt?

 

Ben jij ook zo'n jongen die een hekel heeft aan kleding kopen? Troost je: je bent niet de enige. Misschien vind je kleren wel helemaal niet belangrijk. Of misschien wel, maar vind je het toch vreselijk om nieuwe te zoeken. Dan is dit artikel voor jou bedoeld.

 

Stel jezelf onderstaande vragen voordat je gaat shoppen en het wordt een stuk makkelijker!

 

1. Wat past bij mij?

Zoek eerst uit welke kleding je graag draagt, en bedenk welke reacties er op werden gegeven. Vonden vrienden dat het je mooi staat? Waar ligt dat dan aan? Aan de kleur, het model? Vraag het ze eens!

 

2. Wat heb ik nodig?

Heb je een broek nodig, of een shirt? En wanneer moet je het aan? Voor een feestje wil je misschien iets anders kopen dan voor een gewone schooldag.

 

3. Welk model staat mij?

Kijk goed in de spiegel, lijk je korter in die broek omdat hij net te lang is? Niet handig, als je zelf al klein bent. Kleding moet vooral lekker zitten, maar niet te strak zijn of zomaar om je heen hangen. Je hoeft geen voddenman te spelen. Loop en beweeg even als je kleding past. Als je shirt blijft hangen en er vouwen tevoorschijn komen zodra je je armen een keer naar boven of achteren hebt gedaan, zit het niet goed. Bedenk of je jezelf er in zou zien lopen. Als dat niet zo is, koop het dan niet, al is het nog zo mooi. Waarschijnlijk blijft het ongebruikt in je kast hangen. Heb je altijd je portemonnee in je kontzak? Doe die er met passen ook in!

 

4. Welke kleuren en stoffen passen bij mij?

Kleur: Houd kleding vlakbij je gezicht. Dan kun je goed zien of je mooie groene ogen verbleken of juist oplichten. Kijk ook naar je haarkleur en je huid. Als je je eerst op je gezicht concentreert, en daarna "uitzoomt" op het geheel, zie je goed of een kleur jou staat. Als het kan, is het goed om buiten of bij een raam te gaan kijken. De lampen in de winkel vertekenen vaak.

Je hoeft natuurlijk maar één keer te kijken of een kleur je staat. Maar pas op: als een kleur net een tintje anders is, dan kan het je al helemaal niet meer staan!

Stoffen: Zorg dat je kleren passen bij je gezicht en je haar. Als je bijvoorbeeld krullen hebt, zijn strepen op je kleren niet zo'n goed idee, dan kun je beter motiefjes kiezen, en wat grover geweven stoffen (dan zie je de draadjes nog duidelijk zitten). Heb je sluik haar, dan zijn strepen en gladde stoffen juist wel een goed idee.

 

Tip:

Als je je niet thuis voelt in een winkel, ga er dan de volgende keer niet meer naartoe. Waarschijnlijk hebben ze toch niets leuks voor jou. Ga alleen naar de winkels waar je je prettig en op je gemak voelt, en waar je goed geholpen wordt, dan wordt shoppen een stuk meer ontspannen.

 

Veel plezier!

 

Foto: epSos.de